BICTO 16 april 2025
Woensdagmiddag 16 april 2025 organiseren wij weer een inspirerende BICTO-middag. BICTO staat voor Bijeenkomst ICT voor het Onderwijs en is speciaal bedoeld voor de ICT-ers, leerkrachten en directeuren van de PICTO-scholen.
Het thema is: “Digitale Wegwijzers“.
De workshops zijn vooral praktijkgericht en direct toepasbaar in je onderwijs.
Hieronder vind je een overzicht van de workshops die aangeboden worden.
Bij aanmelding maak je gelijk een keuze voor de workshops die je wilt gaan volgen, zodat wij de zaalgrootte kunnen aanpassen aan de verwachte bezoekers.
In verband met het continurooster, starten we om 14.45 uur met de inloop.
In plaats van de start met een lunch hebben we dit jaar gekozen voor een afsluitende “soep met broodjes bijeenkomst”. Hierdoor is er na afloop nog gelegenheid om informeel met elkaar te kunnen bijpraten.
Locatie: Jakob Bruggemalaan 118 – 9641EZ – Veendam
Paulien Hietbrink (bestuurder Scholengroep OPRON) opent de middag
Het volledige programma:
14.45 uur: Inloop
15.00 uur: Opening
15.15 – 16.00 uur: Workshop ronde 1
16.00 – 16.45 uur: Workshop ronde 2
16.45 – 17.00 uur: Pauze met drankje
17.00 – 17.45 uur: Workshop ronde 3
17.45 uur: Afsluiting met soep en broodje voor degene die zich hiervoor hebben opgegeven
De workshops die je kunt volgen zijn:
1. Momento Leon Swart - CloudWise
Momento is een gratis hulpmiddel voor alle leerkrachten in het basisonderwijs.
Momento vermindert de werk- en tijdsdruk bij leerkrachten door de planning, dagindeling, leerdoelen en leerresultaten en het lesmateriaal op één digitale plek automatisch overzichtelijk en inzichtelijk te maken.
Daarnaast start je eenvoudig lessen op en maakt Momento het schakelen tussen verschillende programma’s zoals Basispoort, methode-software, Word en Outlook overbodig.
En doordat duo collega’s vanuit één omgeving werken, is de overdracht met het openen van Momento al een feit. Je kunt leerling gerichte notities maken die verbonden zijn aan de doelen van je lessen. Hiermee kun je eenvoudig je korte zorgcyclus waarborgen.
2. Digitaal met je team Esther Warffemius - CBS de Parel
Je wilt iets (of wie weet moet je misschien wel?!) digitale geletterdheid toepassen in je groep of op je school. Maar hoe begin je? Is het iets wat jij als leerkracht of ICT- coördinator alleen doet of is digitale geletterdheid straks ook verweven in een doorgaande lijn in de school? We hebben inmiddels vaak veel materialen of een methode, maar je komt in de praktijk er niet aan toe.
In deze workshop leer je hoe je samen met je team een gedragen en duidelijke visie op digitale geletterdheid kunt ontwikkelen en hoe je de visie kunt vertalen naar een duidelijke en praktische planning die dekkend is voor de verschillende leergebieden van digitale geletterdheid zonder dat het veel druk in je lesrooster geeft. Ook ga je naar huis met inspiratie hoe je een wereldoriënterend thema kunt verrijken met digitale geletterdheid.
3. VEX Robotics Sander Kats - KatsAnders.nl / Digibord-ICT
VEX Robotics in de Basisschool: Vooruitgang in Digitale Geletterdheid
VEX Robotics biedt een leuke en leerzame manier om kinderen kennis te laten maken met technologie. Door robots te bouwen en programmeren, ontwikkelen leerlingen belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, probleemoplossend denken en creativiteit. En dat sluit perfect aan bij de kerndoelen voor digitale geletterdheid.
Kinderen leren logisch en gestructureerd denken, krijgen stapsgewijs opbouwend steeds meer kennis van het verband tussen hardware en software, en ontdekken hoe ze steeds meer kunnen instellen. VEX Robotics biedt een leerlijn van 4 tot 24 jaar.
Kom ook ontdekken hoe leuk en leerzaam het is om met Robotica in de klas aan de slag te gaan!
4. HP Otto Klaas Kuperus - Eduwinkel
Bouw en programmeer je eigen robot!
In deze sessie ga je een eigen HP Otto robot in elkaar zetten en daarna kun je hem coderen om te doen wat jij wilt. De HP Otto is helemaal 3D geprint, dus biedt erg veel uitbreidingsmogelijkheden naast de standaard set. Een geweldige manier om digitale geletterdheid en programmeren in de klas in te zetten, volledig binnen de nieuwe kerndoelen.
Overigens kunnen PICTO-scholen de HP Otto (en nog meer) ook bij ons lenen.
5. Canva APS-iT - Gerjan Peeneman
Ontdek de kracht van Canva: creativiteit voor iedereen!
Krachtige beelden en video’s hebben vaak zoveel meer impact dan tekst. Met Canva kun je, zonder veel ervaring (en ook als je zelf minder creatief bent) eenvoudig prachtige posters, flyers, presentaties en video’s maken. Dankzij slimme AI-tools wordt ontwerpen makkelijk én leuk!
Wil je Canva inzetten in de klas? Ook dat kan heel goed. Laat kinderen creatieve opdrachten maken en inleveren of samen brainstormen op interactieve whiteboards.
In deze workshop leer ik je stap voor stap hoe je Canva kunt inzetten in en buiten de klas. Heb je al een account? Dan kun je gelijk meedoen. Het is dus handig om je laptop mee te nemen.
Kom ontdekken hoe jij en je leerlingen Canva kunnen gebruiken om leren nóg leuker en visueler te maken.