BICTO 4 (8 februari 2023) – terugblik
Woensdagmiddag 8 februari 2023 organiseerden wij weer een inspirerende BICTO-middag.
Het thema was: “Digitaal in de Klas“, de workshops waren vooral praktijkgericht en direct toepasbaar binnen de klas.
1. Carla Oostebring - CBS de Kern
Digitale geletterdheid en de inzet van ict in de onderbouw. Is dat hetzelfde? Of kan digitale geletterdheid (deels) ook zonder de inzet van digitale middelen? Weet je niet wat je moet en kunt doen met bovenstaande in je klas of wil je gewoon meer weten, wees van harte welkom en laat je inspireren!
Carla Oostebring neemt je mee in de (digitale) mogelijkheden die er zijn voor de onderbouw.
Ze vertelt hoe ze in de praktijk (digitale) middelen inzet in de onderbouw, geeft je een aantal praktische tips en laat je vervolgens aan de gang gaan met o.a. de BeeBot en de mogelijkheden van themamatten, de mogelijkheden van foto’s/filmpjes maken en bewerken, daarnaast liggen er diverse materialen die in de onderbouw bruikbaar zijn in de klas.
2. Express yourself! – Jasper de Munck – CBS Maarsborg
Jasper laat een aantal creatieve mogelijkheden zien die je hebt met iPads in de klas, “Show me”, “Flipgrid”, “Sketches” en meer.
Hoe kun je de iPad gebruiken in de les? Niet als doel, maar als middel.
Laag toegankelijk en gelijk toepasbaar in de praktijk.
Je gaat ook zelf aan de slag waarbij je alle ruimte hebt om je creativiteit te uiten.
3. Digitale geletterdheid – Marco Claassen – Heutink ICT
Digitale Geletterdheid is een ‘hot topic’ binnen het onderwijs. Waar op dit moment vooral een moreel beroep op het onderwijs wordt gedaan om aandacht te schenken aan digitale geletterdheid, zal dit de komende jaren een meer verplicht karakter krijgen. Klinkt zwaar, maar hoe mooi is het om leerlingen ook op die manier tot bloei te laten komen!
Mooi, maar ook ingewikkeld, toch? Want, zoveel mensen, zoveel meningen! We gaan het onder andere hebben over het creëren van een gedeelde visie op digitale geletterdheid aan de hand van het visiespel.
4. HackShield – Emily Jacometti – Flavour
HackShield is een gratis lesprogramma voor alle scholen in Nederland. HackShield in de klas bestaat uit quests die klassikaal op het digibord gespeeld kunnen worden. Iedere 6 weken verschijnt een nieuwe quest met een cyberveilig thema, zoals nepnieuws, online grenzen en data.
Emily zal in deze workshop de focus leggen op de implementatie en het gebruik door ICT-ers, directeuren en leerkrachten.
5. Leskist PICTO – Leerlingen
Leerlingen gaan in groepjes aan de slag met de leskist die PICTO ontwikkeld heeft. In de leskist zitten verschillende onderdelen, van programmeren tot mediawijsheid. Aan de hand van leskaarten gaan leerlingen zelfstandig aan de slag.