BICTO 8 februari 2023

We hebben het in onze eerdere nieuwsbrief al genoemd, maar nu is het programma ook zo goed als rond!
Woensdagmiddag 8 februari 2023 organiseren wij weer een inspirerende BICTO-middag, BICTO staat voor Bovenbestuurlijk ICT Overleg en is speciaal bedoeld voor de ICT-ers en directeuren van de PICTO-scholen , maar net als de voorgaande editie is een collega leerkracht ook meer dan welkom.
Hierdoor kun je de opgedane kennis gelijk delen en uitzetten in jouw school.

Het thema dit jaar is: “Digitaal in de Klas“, de workshops zijn vooral praktijkgericht en direct toepasbaar binnen de klas.
Hieronder een overzicht van de workshops die aangeboden worden.
Bij aanmelding maak je gelijk een keuze voor de workshops die je wilt volgen zodat we de zaalgrootte kunnen aanpassen aan de verwachte bezoekers.

Zoals ieder jaar starten we om 12.30 uur met een lunch,  informeel elkaar weer ontmoeten en bijpraten.
Kun je nog niet aanwezig zijn bij de lunch?, geen probleem de opening begint om 13.15 uur en de eerste workshopronde om 13.30 uur.
Omdat steeds meer scholen een continu rooster hebben, is de pauze naar voren geschoven. Hierdoor missen collega’s met een continu rooster alleen de eerste workshopronde en kunnen ze alsnog vanaf 14.45 uur 2 workshops volgen.

Het volledige programma:

12.30 – 13.15 uur: Lunch
13.15 – 13.30 uur: Opening
13.30 – 14.15 uur: Workshop ronde 1
14.15 – 14.45 uur: Pauze
14.45 – 15.30 uur: Workshop ronde 2
15.30 – 16.15 uur: Workshop ronde 3
16.30 uur: Afsluiting

De workshops die je kunt volgen zijn:

1. Digitaal in de onderbouw? Carla Oostebring - CBS de Kern

Digitale geletterdheid en de inzet van ict in de onderbouw. Is dat hetzelfde? Of kan digitale geletterdheid (deels) ook zonder de inzet van digitale middelen? Weet je niet wat je moet en kunt doen met bovenstaande in je klas of wil je gewoon meer weten, wees van harte welkom en laat je inspireren!
Carla Oostebring neemt je mee in de (digitale) mogelijkheden die er zijn voor de onderbouw.
Ze vertelt hoe ze in de praktijk (digitale) middelen inzet in de onderbouw, geeft je een aantal praktische tips en laat je vervolgens aan de gang gaan met o.a. de BeeBot en de mogelijkheden van themamatten, de mogelijkheden van foto’s/filmpjes maken en bewerken, daarnaast liggen er diverse materialen die in de onderbouw bruikbaar zijn in de klas.

2. Express yourself! Jasper de Munck - CBS Maarsborg

Jasper laat een aantal creatieve mogelijkheden zien die je hebt met iPads in de klas, “Show me”, “Flipgrid”, “Sketches” en meer.
Hoe kun je de iPad gebruiken in de les? Niet als doel, maar als middel.
Laag toegankelijk en gelijk toepasbaar in de praktijk.
Je gaat ook zelf aan de slag waarbij je alle ruimte hebt om je creativiteit te uiten.

3. Digitale geletterdheid Marco Claassen - Heutink ICT

Digitale Geletterdheid is een ‘hot topic’ binnen het onderwijs. Waar op dit moment vooral een moreel beroep op het onderwijs wordt gedaan om aandacht te schenken aan digitale geletterdheid, zal dit de komende jaren een meer verplicht karakter krijgen. Klinkt zwaar, maar hoe mooi is het om leerlingen ook op die manier tot bloei te laten komen!

Mooi, maar ook ingewikkeld, toch? Want, zoveel mensen, zoveel meningen! We gaan het onder andere hebben over het creëren van een gedeelde visie op digitale geletterdheid aan de hand van het visiespel.

4. HackShield Emily Jacometti - Flavour

HackShield is een gratis lesprogramma voor alle scholen in Nederland. HackShield in de klas bestaat uit quests die klassikaal op het digibord gespeeld kunnen worden. Iedere 6 weken verschijnt een nieuwe quest met een cyberveilig thema, zoals nepnieuws, online grenzen en data.
Emily zal in deze workshop de focus leggen op de implementatie en het gebruik door ICT-ers, directeuren en leerkrachten.

5. Leskist PICTO Leerlingen

Leerlingen gaan in groepjes aan de slag met de leskist die PICTO ontwikkeld heeft. In de leskist zitten verschillende onderdelen, van programmeren tot mediawijsheid. Aan de hand van leskaarten gaan leerlingen zelfstandig aan de slag.

Ben jij erbij??

Geef je dan nu op (in ieder geval voor 23 januari 2023), maak een keuze voor de workshops die je wilt volgen en of je aanwezig bent bij de lunch! Zodat wij rekening kunnen houden met het aantal Goody Bags:)