Digitale weerbaarheid – campagne en cursus
Kleding kopen, je bankzaken regelen of een aanvraag bij de gemeente, je regelt het allemaal gemakkelijk online. Het internet maakt ons dagelijks leven aangenamer. Tegelijkertijd blijkt uit de Online Veiligheidsmonitor dat slechts één op de drie Nederlanders zich echt veilig voelt online en geeft slechts een kwart aan dat ze over voldoende kennis beschikken om hun online veiligheid te waarborgen.
Een consortium van Nederlandse bedrijven en organisaties slaat de handen ineen en lanceert een landelijke campagne “digitale weerbaarheid”.
Een belangrijk onderdeel van de campagne is een nationale cursus Digitale Weerbaarheid. Daarin krijgt de cursist een spiegel voorgehouden over hun kennis van digitale weerbaarheid en krijgt handvatten om deze te verbeteren.
In deze cursus worden onder meer de volgende thema’s behandeld, de eerste 2 staan inmiddels online:
#1 Digitale babbeltrucs
Maak kennis met de meestvoorkomende vormen van online oplichting. Tevens een vooruitblik naar de andere hoofdstukken uit de cursus.
#2 Online fraude
Criminelen zijn erop uit om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens en vervolgens je bankrekening over te nemen. Hoe bescherm je jezelf tegen digitale bankovervallers?
#3 Laat je niet hacken
Is de achterdeur wel op slot? Het zal je verbazen hoeveel mensen nog zonder antivirus-software op internet surfen. Ook je wachtwoorden kunnen wel wat aandacht gebruiken!
#4 Je weet niet wat je ziet
We leven in een tijd waarin betrouwbare informatie belangrijker is dan ooit, maar we komen om in de deepfakes, desinformatie, voice-clones en de slop.
#5 Digitaal flirten
Dating in een tijd van social media en dating apps. Wat zijn de do’s and dont’s. Ken jij het verschil tussen grenzen en wensen? En denk jij na voordat je iets doorstuurt?
#6 Hoe was jouw dag online?
Social media kunnen een bron van inspiratie zijn, maar ook een poel van polarisatie. Daarnaast worstelen veel mensen met de verslavende aspecten van sommige apps.