Wikiwijs: de plek om open lesmateriaal te zoeken, maken en delen

Wikiwijs is de openbare plek waar je open lesmateriaal kunt zoeken, maken en delen.

Zoeken

Met zoeken kan je open lesmateriaal vinden. Al dit lesmateriaal is vrij in het onderwijs te gebruiken.

Maken

Met maken kan je aan de slag om zelfstandig of samen met collega’s lesmateriaal te maken. Deze lesmaterialen kan je eenvoudig delen met anderen.

Voor het maken van lessen heb je een account nodig. Deze kun je gratis aanmaken.

Delen

Via delen kan je lesmateriaal uploaden of links naar lesmateriaal delen. Denk aan het delen van presentaties en werkbladen of interessante links naar websites met waardevol materiaal.

Leermiddelspecialisten en communities

Leermiddelspecialisten zijn leraren die lesmateriaal beoordelen in Wikiwijs. Dit doen zij om collega leraren te helpen om sneller uit te komen bij kwalitatief lesmateriaal.

Leermiddelspecialisten werken soms ook in teamverband. Samen met collega’s verzamelen zij een waardevolle collectie lesmateriaal over een vakgebied of thema. Deze verzameling presenteren zij via een themapagina. Iedereen die gebruik maakt van Wikiwijs kan deze gebruiken om zijn of haar lessen te verrijken.

Leermiddelspecialisten zijn als vrijwilliger in dienst bij Wikiwijs en Wikiwijs ondersteunt en begeleidt communities bij het maken van themapagina’s.

Openbare dienst

Wikiwijs is een openbare dienst die sinds 2009 wordt gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit betekent dat Wikiwijs gratis beschikbaar is voor iedereen.

Wikiwijs wordt onderhouden door Kennisnet.

Geschiedenis

In 2008 lanceerde Minister Plasterk het idee voor Wikiwijs. Een platform om het gebruik en de ontwikkeling van open leermateriaal in het onderwijs te stimuleren én te vergemakkelijken.

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap realiseerden Kennisnet en de Open Universiteit Wikiwijs op 14 december 2009.